Ankara Anlaşması Süresiz Oturum vizesi 5 yıl oldu

Dün İngiliz hükümeti Ankara Anlaşması süresiz oturum vizesini 4 yıldan 5 yıla çıkardığını açıkladı. Ayrıca, Türk İşçi Vizesi, Tier 4 Öğrenci Vizesi, Tier 2 Çalışma ve Tier 1 Olağanüstü Yetenek vizelerinde de değişiklikler yapıldı. Doktor ve hemşireleri de kapsayan bu değişiklikler 6 Temmuz 2018’de yürürlüğe girecek.

Bu bölümde bilgi vereceğimiz konular:

1. Ankara Anlaşmasında değişiklikler
2. Süresiz oturum almak için ek şartlar
3. Türk İşçi Vizesi
4. Ankara Anlaşması olanlar nasıl etkilenecek?
5. Süresiz oturum için yapılan itirazlar girişimleri
6. London Turkish Meetup Group
7. B1 İngilizce Sınavı ve Life in the UK Test
8. Ankara Anlaşması online başvuru
9. Diğer Vizelerdeki yeni değişiklikler
10. İngiliz Göçmenlik Politikası

Bahsedilen Linkler

Ankara Anlaşmasında yeni değişiklikler nelerdir?

En önemli değişiklik Süresiz Oturum alma süresi 5 yıla çıkarıldı. Bildiğiniz gibi 16 Martta yapılan düzenleme ile eskiden 4 yıl olan süresiz oturum hakkı kaldırılmış ama bunun ne zaman ve nasıl verileceği belirtilmemişti. Ankara Anlaşmalı dependant eşleri de 5 yıl dolunca başvuru yapabilecek. Eğer 5 yılı doldurmamışsa Home Office’nin yeni düzenleyeceği yol üzerinden ilkonçe uzatma başvurusu yapabilecek, 5 yıl dolunca da İLR (İndefinite) başvurusu yapabilecek. Çocuklar sponsor olan kişi ile birlikte süresiz oturum alabilecek.

Süresiz oturum almak için yeni şartlar nelerdir?

5 yıl sonra Suresiz Oturum Vizesi (İndefinite Visa) için başvururken ek olarak birtakım şartlar getirildi. B1 İngilizce sınavı ile Life in the UK Test’inin geçilmesi gerekli. Vize ücreti ödenecek. Bu yılki standart ücret £2,389. Ücret her yıl Nisan ayında artıyor.

Türk İşçi Vizesi (Turkish Worker – Turkish Employed) Visa:

Türk İşçi vizesi sahipleri artık 5 yıl sonra suresiz oturum alabilecek. Eskiden bu vizenin kendi başına süresiz oturum hakkı yoktu. Sadece bu ve diğer vizelerle birlikte İngilterede sürekli olarak yaşayıp toplam 10 yılını doldurduğu zaman “Long Residence Rüle” üzerinden İndefinite başvurusu yapılabiliyordu. Turkish Worker yani Türk İşçi vizesindeki bu durum çok olumlu bir gelişme. Bu vize sahipleri 10 yıl yerine 5 yıl sonra İndefinite başvurusu yapabilecek.

Yeni düzenlemeye göre; 5 yıllık süre şu şekilde tamamlanabilir: Son vizesi Turkish Worker olmak kaydıyla önceki vizeleri Tier 2 (General), Tier 2 (Minister of Religion), Tier 2 (Sports Person) veya Work Permit Holder olabilir. 5 yıl sonra suresiz oturum için başvururken, Turkish business Person vizesinde gibi ek şartlar aranacak. Örneğin B1 İngilizce sınavı ile Life in the UK Testinin geçilmesi ile vize ücretinin ödenmesi gerekli.

Yeni düzenleme ile Ankara Anlaşması Vizesine sahip olanlar nasıl etkilenecek?

Ankara Anlaşmasında 5 yılını dolduran kişi ilgili formu doldurarak, son 5 yıldır işini yaptığını kanıtlayan evraklarla birlikte başvuru yapacak. Bu arada B1 İngilizce sınavı ile Life in the UK testini geçmesi ve vize ücretini ödemesi gerekecek. Başvuru online olarak, posta ile ile veya “premium application” olarak yapılabilecek. Şu anda 1 ve 3 yıllık vize sahiplerinin durumu ne olacak? Yeni düzenlemede bu vize sahiplerinden hiç bahsedilmiyor. Bunun anlamı yeni düzenlemenin de bu vize sahiplerini de kapsadığı şeklinde yorumlanabilir. Yeni 5 yıllık kural sadece yeni başvurular için geçerli olabilir ama hali hazırda bu vize kategorisinde olanların etkilenmemesi gerekir. Bu kişilerin verilmiş olan haklarının ellerinden alınmaması gerekli. Bu şekilde bir “oldu bitti” nin yapılmaya çalışılması doğru değil.

Süresiz Oturum için Yapılan İtirazlar, Girişimler ve Gelişmeler nelerdir?

Home Office 16 Martta, Ankara Anlaşması vizesi sahiplerinin artık 4 yıl sonra suresiz oturum alamayacağı yönünde bir karar almıştı. Bunun üzerine çeşitli itiraz girişimleri olmuştu. Süresiz Oturumun kaldırılması kararına karşı başlatılan İmza kampanyası (Petition) başlatılmış ve şu ana kadar 5,500’un üzerinde imza toplandı. Bu sayı 10,000’e ulaşınca hükümet cevap vermek zorunda. 100,000’e ulaşırsa parlementoda görüşülmesi gerekiyor. Son imza tarihi 22 Eylül 2018. İmza atmak isteyenler için linkini videomuzun açıklama kısmında bulabilirsiniz.

Avukat arkadaşımız Semira Dilgil hanım, Home Officenin bu kararına, mağdur vize sahiplerini temsilen itiraz etmişti. Yapılan değişikliklerin tekrar gözden geçirilmesi için hazırladığı resmi protokol dosyasını Home Office’e sunmuştu. Dün yapılan değişiklikten sonra,Semira hanım, “Burada hali hazırda Ankara Anlaşması vize kategorisinde olanlardan bahsedilmediğini ” söyledi.

Görüş belirten diğer bir grup, Ankara Anlaşmalılar grubu oldu. Home Office’in 5 yıllık kuralı, hali hazırda bu vizeyle İngilterede olan kişilere de uygulamak istemesini “hayal kırıklığı” olarak nitelendirildi ve “eğer Home Office bu tutumundan vazgeçmezse, Judicial Review yani mahkemeyle hak aranacağı” belirtildi.

Biz de bu girişimlere tamamıyla katılıyor ve destekliyoruz. Ayrıca bu konuda girişimde bulunan diğer kişi ve grupları da destekliyoruz. Çünkü 16 Mart kararıyla hali hazırda 1 ve 3 yıllık vizesi olanların 4 yıl sonra İndefinite alma hakları bir günde ellerinden alınmıştır. Yeni 5 yıllık kural sadece yeni başvurular için geçerli olabilir ama hali hazırda bu vize kategorisinde olanların etkilenmemesi gerekir. Bu kişilerin verilmiş olan haklarının ellerinden alınmaması gerekli. Bu şekilde bir “oldu bitti” nin yapılması doğru değil. Bu durum sosyal medyada, gazetelerde, İngiliz milletvekilleri nezdinde de dile getirildi. Birçok girişimler oldu ve halen devam ediyor.

Bizi şaşırtan ve aynı zamanda üzen noktaların birisi de bizim resmi makamlardan hiçbir açıklama gelmemesi. Konsolosluğumuz ve Büyükelçiliğimizden hiçbir açıklama yapılmadı. Biz her ikisi ile bağlantıya geçmeye çalıştık. En sonunda Konsolosluktan biri aradı ve “Bunun büyük bir mesele olduğunu ve bu nedenle de Büyükelçiliğimizin ilgilendiğini” söyledi. Yani Konsolosluk topu Büyükelçiliğe attı, onlardan da hiçbir haber gelmedi. Herhangi bir bilgi verilmediği için de bir girişimde bulunup bulunmadıklarını bilmiyoruz. En az 12,500 Türk vatandaşının etkilendiği ve İngiliz hükümetinin “oldu-bitti” ye getirerek haklarının elinden almak istenmesine sessiz kalmak veya seyirci olmak doğru bir yaklaşım olabilir mi?

The London Turkish Meetup Group ve Bizbize London

Facebook’ta üye sayısı 22,000 kişiden fazla olan The London Turkish Meetup grubu ve websitesi olan Bizbize London yöneticileri Beyza Gürer ve Seda Sak hanım da bu konuda çok gayret sarfediyor ve destek veriyorlar. Ayrıca Londraya veya İngiltereye yeni gelen, gelecek ve yaşayan kişilere grup üyeleri ile birlikte birçok konuda yardımcı olmaya çalışıyorlar.

Facebook grup ve websitesi linkini videomuzun açıklama bölümünde bulabilirsiniz. B1 İngilizce Sınavı ve Life in the UK Test: Süresiz oturum vize başvurusu için gerekli B1 İngilizce sınavı konusunda, Home Office sadece Trinity College ve İELTS’ in yapmış olduğu sınav ve sonuçlarını kabul ediyor. Ücreti £150 civarında.

Life in the UK Testini yapan merkezlerde online olarak ve çok seçmeli sorularla yapılıyor. 24 soru soruluyor, en az %75’ini doğru bilmek gerekiyor. Sınav süresi 45 dakika ve sınavda İngiliz gelenek ve görenekleri ile tarihi hakkında sorular soruluyor. Ücreti £50 civarında. En erken 3 gün öncesinden sınav günü ınternet üzerinden alınabiliyor. İngiltere genelinde 60 kadar sınav merkezi var ama sınav merkezi evinizin en yakınındaki 5 merkezden biri olmak zorunda. Aksi taktirde sınava giremiyor ve paranız iade edilmiyor. Websitesi linkini videomuzun açıklama bölümünde bulabilirsiniz.

B1 İngilizce Sınavı ve Life in the UK Test’ini geçemezseniz ne olacak?

Vize bitim tarihi geldiği halde bu sınavların birini veya ikisini geçemeyenler, tekrar aynı veya başka kategori üzerinden bir uzatma başvurusu yapabilir. Sınavlarını geçene kadar bu böyle devam eder. Geçemezse aynı durum tekrar edilir. B1 sınavını geçmek için orta derecede İngilizce bilmek gerekiyor. 5 yıl İngilterede yaşadıktan sonra yeterli seviyede İngilizceniz yoksa, en kısa zamanda dil kursuna giderek İngilizcenizi ilerletmeniz gerekir. Life in the UK testine de kitapçılarda satılan sınav kitabını alarak hazırlanabilirsiniz. Unutmayın ki İngilizce seviyeniz sınavları geçecek yeterli düzeyde değilse, süresiz oturumu alamazsınız. B1 İngilizce ve Life in the UK test belgeleri, İndefinite aldıktan 1 yıl sonra yapılacak Vatandaşlık başvurusunda da geçerli olacak.

Ankara Antlaşması Online Başvuru formundaki değişiklikler nedir?

Vizelerdeki değişikliklerden bağımsız olarak, Home Office başvuru şekli ve formlarında değişiklik yaptı. Bundan sonra Anlaşma anlaşması vizesi başvurusu sadece online başvuru formu ile yapılabilecek. Başvuru formunun linkini videomuzun açıklama bölümünde bulabilirsiniz. İngiltereden başvurularda elle doldurulan ECAA2 (Turkish Business Person), ECAA1 (Turkish Employed) ve ECAA3 (dependant) vize formları da yürürlükten kaldırılıp arşive konuldu. Bundan sonra bu başvurular sadece online olarak yapılabilecek.

Diğer vize değişiklikleri nelerdir?

Tier 1, Tier 2 ve Tier 4 vizelerinde değişiklikler yapıldı. Tier 1 vizesinde Exceptional Talent categorisini genişletildi. Örneğin Moda tasarımcıları da dahil edildi. Tier 2 vizesinde yabancı doktorlar ve hemşireler için konulan vize şartları kaldırıldı. Doktor ve hemşireler için olan yılda 8,000 kişilik kota da bu vizedeki diğer kategori sahiplerine verildi. Mühendisler, Bilgisayar uzmanları ve Öğretmenler de ek kotadan yararlanabilecekler. Tier 4 vizesinde, “Trusted Countries” denilen Güvenilir Ülke sayısına 11 ülke daha eklenerek toplam 30 ülkeden yapılan öğrenci vizeleri kolaylaştırıldı. Bu ülkelerden başvuran öğrencilerde artık geçmiş eğitim, İngilizce düzeyini kanıtlayan evrak ve aylık £1,265’a kadar olan geçinecek para durumu şartı aranmayacak. Böylece bu ülkelerde öğrenci vizesi daha az evrakla ve daha kolay alınabilecek.

Güvenilir 30 ülke: Argentina, Australia, Barbados, Botswana, Brunei, Canada, Chile, Hong Kong, Japan, Malaysıa, New Zealand, Qatar, Singapore, South Korea, Trinidad and Tobago, UAE, USA, Taiwan, China, Cambodia, Indonesia, Thaıland, Mexico, Bahrain, Serbıa, Dominican Republic, Kuwait, Maldives, Macau.

Maalesef Türkiye bu listeye dahil değil. Bu nedenle Türk öğrenciler bu vize kolaylığından yararlanamamış olacaklar.

İngiliz Göçmenlik Politikası:

İngiliz İçişleri bakanlığının yıllardan beri yanlış olan bir göçmenlik politikası var: Son 8-10 yıldır “Net göçmen sayısını yılda 100,000 kişinin altına çekmeye çalışıyorlar ama başaramıyorlar. Başarmaları da mümkün gözükmüyor. Aslında göçmenlik politikası yanlış. Sadece sayı ile göçmenlik polikası olmaz. Ülkenin ihtiyacına ve ekonomisine göre izlenmeli. Örneğin İngilterede 10,000 kadar doktor açığı varken bunlara kota ve katı vize şartlarının uygulanmasını doğru bulmuyorum. Son yapılan değişikliklerle bu durum düzeltilmeye çalışıldı. Home Office’in bu konuda izlediği politikayı doğru buluyor musunuz? Düşüncelerimizi video yorum bölümünde paylaşabilirsiniz.

Diğer bir örnek olarak “Windrush” olayı. 1960’larda İngilterenin davetiyle gelen Jamaıca’lıların İngilterede doğup büyüyen çocuklarının aradan 40-50 yıl geçtikten sonra vize ve oturum durum belgelemelerinin istenmesi ve hatta bazılarının sınırdışı edilmesi inanılacak gibi değil. Birkaç hafta önce bu tutumdan vazgeçildi, bu insanlardan özür dilenip hakları geri verilmeye başlandı hatta mağdurlarına tazminat ödenmeye başlandı.

Başka bir örnek Öğrenci vizesi. Asıl amacı öğrencilik olmayan kişilerin sistemi suistimal etmesinden dolayı, vize şartları zorlaştırılmıştı. Fakat İngilteredeki Üniversiteler bu durumdan olumsuz etkilendi. Üniversitelerin Home Office üzerindeki baskısı ve mücadele etmesi sonucu , dün geri adım atıldı ve 11 yeni ülke öğrencileri için vize şartları kolaylaştırıldı.

Bu örneklerdeki gibi bazan Home Office yanlış politika izleyebiliyor, yanlış bir tutum içine girebiliyor ve hatalar yapabiliyor. Home Office Secretary yani İçişileri bakanı da bununla ilgili bir durum nedeniyle 1-2 ay önce değiştirildi.

Ankara Anlaşması vizesinde de Home Office’in izlediği politika ve tutum yanlış. Bu yıl 16 Martta ve 15 Haziranda aldığı kararlarda yanlışlar var, çünkü hali hazırda Ankara Anlaşması vizesi olanların var olan haklarını ellerinden almış oluyor. Yalnız sessiz ve seyirci kalarak, haklarınıza sahip çıkamazsınız. Mücadele edilmesi şart. Bu nedenle resmi makamlarımız başta olmak üzere herkesin birlik olup mücadele etmesi gerekiyor.

Ankara Anlaşması veya diğer vizeler hakkında bilgi almak istediğiniz konularda bizimle iletişime geçebilirsiniz. Kanalımıza üye olmayı unutmayın. Teşekkürler, İyi bayramlar.

Sayfayı Paylaş

Recent Posts

Recent Tweets

Archives