Ankara Anlaşması Hakkında Sıkça sorulan sorular

Sadece Türk vatandaşları bu vizeye başvurabilir. Eğer kişinin çifte vatandaşlığı varsa, İngiltereye girişinde Türk pasaportunu kullanarak giriş yapması gerekir.

İngiltereden veya Türkiyeden başvurulabilinir. Eğer yabancı bir ülkede yaşıyorsanız, kendinize en yakın İngiliz Konsolosluğundan (British Consulate) başvuru yapabilirsiniz.

İngiltere’ de kendi işinizi kurmak suretiyle, İngiletere’ de oturma ve çalışma izni sağlıyor.

İlk vize 1 yıllık. İkinci vize genelde 3 yıllık (Duruma göre 1 yıl da verilebilir). Toplam 5 yıl olunca, oturum (indefinite) vizesine başvurulabilinir.

Genel olarak aranan 7 kriter var. Bunlar;
– Sadece kendi işinizi yapmak. İş sahibi yani patron siz olacaksınız.
– Yapacağınız iş ile ilgili eğitim; Diploma, sertifika.
– İş deneyimi: Yapacağınız iş ile ilgili iş deneyimi gerekli. Daha önce hiç yapmadığınız bi iş için başvurmak iyi olmaz.
– Sermaye. Yapacağınız işin büyüklüğü-küçüklüğüne göre yeterli bir sermaye gerekli. Minimum bir miktar yok.
– İngilizce: Yapacağınız iş için yeterli derecede İngilizce bilmek gerekli. Yani İngilizce düzeyiniz yapacağınız iş ile ilgili doğru orantılı olacak. Örneğin: öğretmenlik yapmak için çok iyi derecede İngilizce bilmek gerekli ama temizlik işi yapmak için az İngilizce bilmek yeterli.
– İş potansiyeli: Yapacağınız iş için potansiyel iş alanı ve potansiyel müşteriler gerekli.
– Ruhsat: İşinizi yapmak için bir ruhsat veya izin almak gerekliyse, alınmalı.

– Business Plan (İş planı)
– Online Form (İngiltereden yapılan başvurular için)
– 2 adet fotoğraf
– Pasaport
– Poliçe Registration certificate (eğer verilmişse)
– Banka ekstreleri (son 6 aylık)
– İş deneyiminizi gösteren yazılar.
– Potansiyel müşteri yazıları
– Diploma ve sertifikalar
– İngilizce düzeyini gösteren sertifika, yazı vs.
– Kaldığınız, kalacağınız ev için kira kontratı veya ev sahibinden yazı
– Kartvizit – el ilanı
– Gerekli ruhsat veya izinler.

Vize başvurusu ücretsiz. Yani Home Office veya British Consulate herhangi bir ücret almıyor. Yalnız vize başvurunuzu aracı bir firma ile (avukat, İmmigration Adviser ) yapıyorsanız, her firmanın kendine özgü bir ücreti var.

Kendi işinizi kurmak için bir tek Turkish Business Person vizesi var. Ayrıca bir firmada çalışmak için Türk işçi vizesi var. İkisi de ECAA (Ankara Anlaşması) kapsamı altında.

Evet. Eşiniz ve çocuğunuz sizin bağımlınız (dependant) olarak başvurabilir. Kendilerine sizin vize süreniz kadar vize verilir. Eğer sizin vizeniz ret edilirse, onların vizesi de otomatik olarak ret olur.

Minimum bir miktar yok. İşinizin büyüklüğü ve küçüklüğüne göre yeterli bir sermaye gerekli. Ayrıca kişisel harcamalarınız için de yeterli olmalı.

Eğer limited bir şirket kuruyorsanız, şirketi kurmak için muhasebeci gerekli. Şahıs şirketi veya adı şirket (sole trader) olarak çalışacaksanız, vize başvurusundan önce muhasebeci tutmanız gerekli değil ama vizeyi aldıktan ve vergi yılı bitiminde hesaplarınızı çıkarmak için bir muhasebeci gerekli.

Vize başvurusundan önce mutlaka gerekli değil ama açtırılabilirse daha iyi. Vizeyi aldıktan sonra açtırılmalı. Bunun yararı iş ve kişisel hesapları ve harcamaları ayırmak ve bir sonraki vize başvurusuna olumlu etki yapmaktır.

Farketmiyor yeter ki para basvuru sahibinin sahsi banka hesabinda olsun.

Ilk başvuru İngiltereden yapılıyorsa para İngilteredeki ve Turkiyedeki banka hesabinda olmasi gerekli. Vizeyi aldiktan sonra Ingilterede banka hesaplari acilmali mutlaka; hem sahisi (Personal) hem de Ticari (Business) bank hesaplari acilmali. Bunlar yoksa uzatma basvurusu buyuk ihtimalle ret olur.

1+3+3 yıl olarak toplam 5 yıl dolunca kendi işinizi başarıyla yaptıktan sonra oturum (indefinite) vizesi için başvurabilirsiniz.

İlk önce toplam 5 yıl Ankara anlaşması vizesi ile kaldıktan sonra, oturum (indefinite) vizesine başvurulmalı. Bu da alınmışsa, toplam 12 ay daha bu vizede bekledikten sonra İngiliz vatandaşı olmak için başvuru yapabilirsiniz. Yani ilk vizeyi aldıktan 6 yıl sonra vatandaşlığa başvurabilirsiniz.

Evet. Eğer vizeyi aldıktan sonra sürekli olarak Turkiyede veya baska bir ülkede yaşarsanız, ikinci kez vize alamazsınız.

Evet. Ziyaret, tatil ve iş seyahati için gidip gelebilirsiniz ama çok uzun süre olmamak kaydıyla. Herhangi bir zaman sınırı yok ama fikir vermek açısından durum şöyle: Her defasında toplam 1 aya kadar gidilebilir, yıllık toplam olarak da 6 ay. Yalnız ingiliz vatandaşlığına başvururken son 5 yılda 450 gün şartı arandığında her yıl 90 günden fazla yurtdışında kalınmaması tavsiye edilir.

İşinizi İngilterede yapıyor olduğunuz için, sürekli olarak İngilterede oturmanız gerekiyor. Ama tatil, ziyaret ve iş seyahati için yurtdışına gidip gelebilirsiniz. Herhangi bir zaman sınırı yok ama fikir vermek açısından şöyle: Her defasında toplam 1 aya kadar gidilebilir, yıllık toplam olarak en fazla 6 ay. Yalnız ingiliz vatandaşlığına başvururken son 5 yılda 450 gün şartı arandığında her yıl 90 günden fazla yurtdışında kalınmaması tavsiye edilir.

Türk vatandaşlarına verilen bir tür işçi vizesi. Bu vizeye başvurabilmek için en az 12 ay sürekli olarak İngilteredeki bir işyerinde resmi ve yasal olarak part-time veya full-time olarak çalışmak gerekir. Örneğin İngiltereye öğrenci olarak geldiniz ve yasal olarak verilen haftalık çalışma süreniz (10 saat, 20 saat gibi) bir yerde kesintisiz olarak 12 ay çalıştınız. Aynı yerde full-time çalışma hakkını elde etmek istiyorsanız, bu vizeye başvurma hakkınız var.

İngilterede kendi işinizi kurmak ve yapmak için sadece Türk vatandaşlarına verilen bir vizedir.

İngiltereden yapılan başvurular için Online Formu: Turkish Business Person vizesi için. (Not: İşçi vizesi Turkish Worker) için Online formu. Türkiyeden ve diğer ülkelerden yapılacak vize başvuruları için İngiliz Konsolosluğunun istediği form.

Bir sınır yok, yani her tür iş için başvuru yapılabilir. Yalnız, işinizin sahibi ve patron olarak, hiçbir firma veya kişiye bağımlı olmadan çalışmalısınız. Bu vize ile başka bir firmanın elemanı veya temsilcisi olarak çalışmanız yasak.

Evet. Yoksa ikinci kez vize alamazsınız.

Evet ama alır almaz değil. Ayrıca yeni işiniz ile ilgili bir ruhsat, izin, diploma, sertifika almanız gerekiyorsa, bunlar alınmalı. Sermaye arttırımı da gerekebilir.

Evet ama en az 2 yıl aynı evde karı-koca gibi beraber yaşadığınızı kanıtlamak gerekir.

Bir sınır yok ama en az işinizi yapmak için yeterli olacak kadar bilmelisiniz. Örneğin öğretmenlik yapmak için çok iyi İngilizce bilmek gerekli iken temizlik işi yapmak için az bir İngilizce yeterli olur. Genel olarak ne kadar çok iyi İngilizce bilinirse o kadar daha iyi olur.

Evet ama firmadaki hisse oranınızın diğer ortak ve ortaklardan fazla olması gerekir. Örneğin başka bir ortak varsa, hisse oranınız en az %51 olmalı. Yani kontrol sizde olmalı. Ayrıca bu oranın size getireceği gelirin de sizin giderleriniz için yeterli olmalı.

Evraklarin hazirlanmasi genel olarak 2-4 hafta suruyor. Basvurduktan sonra karari bekleme suresi, zaman zaman degisiyor. Genelde 2-3 ay ama bud aha az veya daha fazla da olabiliyor.

Bu süre zaman zaman değişiyor. Home Office her zaman 6 aya kadar sürebilir diyor. Bu süre şu anda 3-4 ay kadar ama bu zaman zaman değişebiliyor, 2-3 hafta gibi kısa bir sürede olabildiği gibi 6 aya kadar herhangi bir süre de olabiliyor.

İngilterede iş kurmak için sadece Türk vatandaşlarına verilen bir ayrıcalıktır. Türk vatandaşları için zorunlu bir sermaye oranı yoktur. Örneğin küçük bir iş için 5,000 – 6,000 sterlin yetebilir. Vize gereken başka ülke vatandaşları için istenen sermaye oranı minimum 200,000 sterlindir. Onlar için aranan başka şartlar vardır.

Eğer vize geçmişinizde bir olumsuz bir durum yoksa veya hali hazırda başka bir vizeniz olup da süresi bitmişse, genel olarak yazılı itiraz hakkı (Administratıve Review) verilir.

Hayır. Sadece kendi işinizi yapmalısınız.

Olmaz, sadece kendi işinizi yapmalısınız. Bu vize ile başka bir firmada çalışmanız yasak.

Basvurular online olarak yapılıyor, yüz-yüze görüşme yok. Yine de, cok nadir olarak, Home Office veya İngiliz Konsolosluğu görüşmeye cagirabilir.

Hayır. Vize başvurunuzu kendiniz de yapabilirsiniz ama vize için aranan şartlar, evraklar ve kriterleri çok iyi bilen uzman bir avukat veya İmmigratın Adviser (Vize uzmanı) biri ile çalışmanız çok daha iyi. Çünkü onlar bu işin uzmanı olduğu profesyonel olarak vize başvurunuzu en iyi şekilde yaparlar. Böylece vizeyi alma şansınız çok artar. Mutlaka uzman biri ile çalışmanızı tavsiye ederiz.

Evet. Onlar için yeni bir başvuru yapılması gerekir. Onlara sizin bağımlınız (dependant) olarak sizin vize süreniz kadar vize verilir.

Evet. Paranın kaynağını, nereden ve nasıl geldiğini belgeleriyle kanıtlamak gerekli. Eğer üçüncü bir şahıstan gelmişse, o kişiden yazılı olarak, paranın ne için verildiğini (örneğin, hediye olarak) belirtmek ve kendisinin de son 6 aylık banka hesap dökümünü sağlamak gerekli.

Evet. Bu vize kategorisinde toplam 5 yıl doldurulduğu zaman süresiz oturum için başvurulabilir.

Hayır. Yapacak olduğunuz iş mutlaka bir işyeri veya büro açmanızı gerektirmiyorsa, işinizi ev adresinden çalışarak da yapabilirsiniz. Örneğin, free-lance çalışan bir fotoğrafçı veya temizlikçi gibi. Yalnız ev sahibinden “evde iş yapabileceğinize dair” izin yazısı almanız veya bunu kira kontratına ekletmeniz gerekli.

Recent Posts

Recent Tweets

Archives