Ankara Anlaşması Vizesi Almanya 2021
2021 yılında Ankara Anlaşması vizesi açısından Avrupa ülkelerine baktığımızda, yolun daha başlarında olduğu görülüyor. İlk sıralar İngilterede olduğu gibi, birtakım ret kararların çıkması, itirazlar, davalar, mahkeme kararları vs olacak. Yıllarca süren mücadelelerden sonra ileride bugünkünden daha iyi şartlara sahip olabilecek.
Almanya’ya Ankara Anlaşması ile vize alıp gidenler var. Yalnız vize şartları İngiltere’deki Ankara Anlaşması kadar iyi değil. Örneğin az yetenek gerektiren bir iş için veya evden çalışılacak bir iş için vize almak pek mümkün değil.:
Almanya’da iş kurup yapmak için Ankara Anlaşmasına, Türkiyeden veya başka bir ülkeden başvurulabilir. Vize şartları, İngilteredekine benziyor. Aranan ana kriterler: İlgili iş deneyimi ve eğitimi, yeterli sermaye ve kaynağının belgelenmesi, Dil bilmek, iş potensiyelini göstermek ve eğer gerekliyse ruhsat almak
Ek olarak şu noktalara da dikkat ediliyor:
Yapılacak işin kalifiye ve yetenek gerektiren bir iş olması gerekli. Yani temizlikçi veya tamirci gibi az yetenek gerektiren işler için bu vizeyi almak çok zor. Onun yerine IT, Dijital Teknoloji, Yazılımcılar, Mühendisler gibi meslek grupları tercih ediliyor.
– En az 2-3 yıllık ilgili iş eğitimi ve en az 2-3 yıllık resmi iş deneyimi şart. İdeal olarak üniversite mezunu ve çok iyi deneyim sahibi olmalı. İş deneyimi, SGK’li çalışarak veya vergi dairesine kayıtlı kendi firması olarak olabilir.
– Yapılacak işin evden değil de bir işyeri açarak, iş imkanı yaratması ve çalışanlarının olması isteniyor.
– Sermayenin hem işi kurmak, hem iş masrafları, hem de özel yaşam masrafları için yeterli olması gerekiyor. İdeal olarak 3 yıl yetecek şekilde.
– Yapılacak işin ekonomiye ve insanlarına katkıda bulunulması isteniyor. Yani devlete yük olunması istenmiyor.
– İş planı çok iyi yapılmalı ve hesaplamalar sadece 1 yılı değil 3 yılı kapsamalı.
Ret alınırsa itiraz hakkı var. Özellikle az yetenek gerektiren işler veya evden çalışılacak işler için yapılan başvurularda ret alma olasılığı yüksek.
Bu vizeyle eş ve çocuklara dependant olarak başvuru yapabilir.
3 yıl kendi işini işlettikten sonra serbest çalışma izni almak için başvuruluyor
Toplam 5 yıl sonra, Vatandaşlık sınavını geçmek kaydıyla vatandaş olunabilir. Sınavı geçemezse, süresiz oturum için başvurabiliyor.
Vatandaş olunca da bütün AB ülkelerinde serbest dolaşım hakkını kazanıyor. Yani herhangi bir Avrupa ülkesine vizesiz olarak gidip çalışabilir veya orada yaşayabilir.