İngiltere Vize Rehberi 2021

2021 yılında İngiltere de geçerli olan vizeler nelerdir? Bu video da 2021 yılı için ingiltere’deki vize çeşitlerini inceleyerek güncel bir vize rehberi hazırladık. inceleyeceğimiz vizeler şunlar:

  • Ankara Anlaşması (Turkish Business Person Visa, Turkish Worker Visa and Dependant Visa)

  • Turist Vizesi (Visitor Visa)

  • Öğrenci Vizesi (Student Visa)

  • Bir firmada Çalışma Vizesi (Skilled Worker Visa)

  • Girişimci Vizeleri (Start-Up Visa, Innovator Visa)

  • Küresel Yetenek Vizesi (Global Talent Visa)

  • Tek Temsilci Vizesi (Representative of Overseas Business Visa)

  • Eş Vizesi (Spouse Partner Visa)

  • Süresiz Oturum Vizesi (Indefinite Visa)

  • Vatandaşlık (British Citizenship)

Ankara Anlaşması (Turkish Business Person Visa, Turkish Worker Visa and Dependant Visa)

İlk başvurular için Ankara Anlaşması bitti ama uzatma vizeleri devam ediyor. 5 yıl dolunca da süresiz oturuma başvuruluyor. Uzatma vizeleri ücretsiz ama Süresiz Oturum vizesi ücretli £2389. Eş ve çocuklar için Dependant vizeleri de devam ediyor. Ancak yeni şartlar uygulanıyor. Ücretli, Türkiyedeki esin A1 İngilizce sınavını geçmesi ve UK’deki esin kazancının sadece eş için yıllık minimum £18,600 olması. Çocuk sayısına göre bu rakam artıyor.

Turist Vizesi (Visitor Visa)

Turist vizeleri yine minimum 6 aylık veriliyor. 2, 5 veya 10 yıllık için de başvuru yapılabilir. Yeni Turist vizesinde göze çarpan birtakım yenilikler var: Örneğin 6 aya kadar dil eğitimi alabilir, Home Office’den ruhsatlı dil okullarında. Eskiden bu süre 30 gün kadardı.

Gönüllü yardım işi yapılabilir . Healthcare Visitör: İzin verilen hastalar UK’ye gidip tedavilerini tamamlamaları için yeterli zaman verilir. Criminal record: 1 yıldan fazla hapis cezası almış kişilerin vize başvuruları ret edilir

Öğrenci Vizesi (Student Visa)

İngilterede Eğitim almak için, eğitimin cinsine göre çeşitli öğrenci vizeleri var. Örneğin Üniversite Eğitimi almak için Student Visa, Dil eğitimi almak için Short-Term Student visa, çocuklar için Child Student Visa gibi.

Normal Öğrenci Vizesi Üniversite, Master ve Doktora eğitimi kapsıyor. Okul devam ederken haftada 20 saat part-time çalışma hakkı var. Tatillerde bu 40 saate çıkıyor. Shortm Term Student Visa yani Kısa dönem öğrenci vizesi 6 -11 ay Dil eğitimi için verilir. Çalışma hakkı yok. 6 aydan az eğitim için Turist Vizesine başvurulabilir. Ama yine de başvuru yaparken asıl amacın bu olduğu belirtilmeli.

Erasmus: Avrupa Üniversitelerinde Öğrenci Değişim Programı: İngiltere Brexit nedeniye Avrupa Birliğinden ayrıldığı için Erasmuş’tan da çıktı. Bunun yerine Uluslararası Turing programı getirildi.

Bir firmada Çalışma Vizesi (Skilled Worker Visa)

Puan Sistemi altındaki bu vize eskiden Tier 2 General olarak bilinirdi. Bazı şartları kolaylaştırıldı ve kotalar kaldırıldı ama şartları var. Örneğin: Lisanslı UK Sponsor firma bulmak, Yapılacak iş için Yetkinlik Olması, İngilizce Yeterliliği, Minimum kazancın yıllık £25,600 olması (Not: Bu rakamda şu 3 durumda esneklik payı ile £20,480’a düşüyor, Job in Shortage Öccupation (İhtiyaç duyulan meslek grubu), PHD Doktora sahibi olmak , Education qualification PHD in a Stem (Science, Technology, Engineering, Mathematıcs) – Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik. Toplam 70 puan alınması gerekli. Bu vize artık Avrupa Birliği vatandaşlarını da kapsıyor.

Girişimci Vizeleri (Start-Up Visa, Innovator Visa)

Start Up Visa:
UK Pazarında olmayan tamamen yeni bir iş fikri gerekli. Home Office’in yetki verdiği bir kurumdan onay almak şart. B2 düzeyinde İngilizce bilmeli. Vize süresi 2 yıllık – uzatma hakkı yok. 2 yıl içinde başka bir vizeye başvurulabilir, örneğin İnnovator Visa.

Innovator Visa:
Yeni ve herkesten farklı bir iş olmalı. Hali hazırda faaliyette olan bir firmaya ortak olunamaz. Home Office’in yetkisi verdiği “Endorsing Bodies” kurumundan onay almak gerekli. İş kurmak için £50,000 sermaye. Vize 3 yıllık verilir, sonrasında uzatılabilir. Sonunda Süresiz Oturum.

Küresel Yetenek Vizesi (Global Talent Visa)

UK’ye üstün yetenekli insanların gelmesi için çıkarıldı. UK’de sponsor bir firma olması gerekmiyor. Endorsement (Onay) gerekiyor. Bu alanda lider (exceptional talent veya potensiyel lider (exceptional promişe) olduğunu kanıtlamak için.

Başvurulacak alanlar: Academic and Research (Akademik ve Araştırmacı): Alanları: Science, medicine, engineering, hümanıties. (Bilim, Tip, Mühendislik,Sosyal Bilimler). Arts and Culture (Sanat ve Kültür). Digital Technology (Dijital Teknoloji). Başvuru 2 kademede yapılıyor: Stage 1 and 2. Bu vizeyle UK’de yaşama, çalışma ve eğitim alma hakkı var. Vize süresi 5 yıllık. Vize süresi bitince uzatılabilir veya süresiz oturuma başvurulabilir. Eş ve çocuklar getirilebilir

Tek Temsilci Vizesi (Representative of Overseas Business Visa)

Puan sistemi dışında bir vize. Türkiyede hali hazırda işleyen bir firması olup ta İngilterede şube açmak için alınır. Veya uzun dönem UK’de çalışmak için gönderilen medya elemenları için. Vize başvurusunu firma ortağı veya karar vermede yetkili olan üst düzey bir yöneticisi başvurabilir. Vize süresi 3 yıl, 2 yıl daha uzatılabilir. 5 yıl sonra suresiz oturum. Eş ve çocuk getirilebilir. UK’de sadece kendi firma işini yapabilir. Başka bir firmada çalışması yasak. İngilizce düzeyi A1.

Eş Vizesi (Spouse Partner Visa)

UK’de Süresiz Oturum Vizesi veya İngiliz Vatandaşlığı olan kişiler, Türkiye veya başka ülkedeki eş ve çocuklarını yanına getirmek için başvuru yapabilir. UK’deki sponsor esin kazancının yıllık minimum £18,600 olması gerekli. Bu sadece eş için. Eğer çocukları varsa, bu rakam ilk çocuk için £3800, diğer çocuk başına da £2400 olarak artar. Türkiyedeki esin A1 İngilizce sınavını geçmesi şart. Evliliğin gerçek olduğunun kanıtlanması gerekir. Yani vize almak için göstermelik değil. UK’deki yaşayacakları ev ile ilgili belgeler de gerekli.

Süresiz Oturum Vizesi (Indefinite Visa)

Süresiz Oturum Vizesi almanın birçok yolu var. Örneğin: Çalışma veya kendi işini yapma vizelerinde toplam 5 yıl doldurulduğu zaman. Süresiz oturum sağlamayan çeşitli vizelerde UK’de sürekli olarak toplam 10 yıl yaşadığı zaman. Örneğin öğrenci vizesi veya insiyatif vizeleri gibi. Life in the UK Test ile B1 İngilizce Sınavını geçmek şart. 5 yıl boyunca sürekli olarak UK’de yaşamak şart. Tatil ve aile ziyareti gibi nedenlerle kısa süreli yurt dışı seyahatları olabilir.

Vatandaşlık (British Citizenship)

İngiliz vatandaşlığı almak için genelde Süresiz Oturum Vizesi aldıktan 1 yıl sonra oluyor. Yani toplam 6 yıl sonra gibi. Eşi İngiliz olanlar bu son 1 yılı beklemek zorunda değil. Yani Süresiz Oturum vizesini aldıktan sonra hemen başvurabilir. Life in the UK Test ile B1 İngilizce Sınavını geçmek şart.

Son 5 yılda UK dışında maksimum toplam 450 gün kalmış olmalı. Son yılda da en fazla 90 gün.
Trafik suçu dahil hiçbir suçtan sabıkası olmaması gerekir. Kanun ve kurallara uyan iyi karakterli biri olmalı.

Recent Posts

Recent Tweets

Archives